ROZHOVOR: Vesnice pro lůzu vzbuzuje zbytečné emoce, říká Jan Cee
MUDr. Jan Cee, lídr kandidátky Sdružení Mostečané Mostu.
Most

Most -  „Cítím novou energii a chci zúročit své dvacetileté zkušenosti v komunální politice,“ říká lídr kandidátky Sdružení Mostečané Mostu pro říjnové komunální volby MUDr. Jan Cee.

MUDr. Jan Cee se narodil 21. února 1955 v Hořicích v Podkrkonoší. Vystudoval II. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (vzpomíná hlavně na profesory Houštěka, předního českého pediatra, a Havlíka, specialistu na infekční choroby). Byl primářem infekčního oddělení mostecké nemocnice, od roku 2008 vede v Mostě jaterní a infekční poradnu. K jeho koníčkům patří sport, hlavně lyžování, v minulosti však i basketbal a volejbal. S manželkou Jiřinou, dětskou lékařkou, má dceru Nelu, která má ekonomické (inženýrka) i právnické (magistra) vzdělání a je manažerkou velké pražské firmy.

Pane doktore, co si jako laici máme představit pod Vaší odborností lékaře – specialisty na infekční choroby?

Bude možná jednodušší „přeložit“ infekční choroby jako choroby přenosné na člověka. Patří sem hepatitidy (žloutenky), borelie (nemoc přenášená klíšťaty), bolesti kloubů a svalů, ale zabývám se třeba i tropickou medicínou.

Lidé lékaře často volí do celostátní i komunální politiky. V Mostě byl už v devadesátých letech v zastupitelstvu třeba respektovaný primář chirurgie František Krtička. Vidíte za tím ten podvědomý pocit ochrany a pomoci, který „pán v bílém plášti“ může lidem garantovat?

Já svou politickou angažovanost vnímám spíš jako odpovědnost vůči lidem, v tomto případě ne jako doktor, ale především jako člověk, který se za dvacet let působení v komunální politice (začínal jsem v roce 1998) orientuje a zná místní problémy i některé zákulisní záležitosti, s nimiž by se politický nováček musel teprve dlouho seznamovat. Na svou současnou kandidaturu v čele Sdružení Mostečané Mostu mám ostatně samé kladné ohlasy, a to jak z řad svých pacientů, tak od lidí, s nimiž se znám z různých svých jiných aktivit a z jiných prostředí.

Patříte k zakládajícím členům Sdružení Mostečané Mostu. Co Vás do jeho řad přivedlo?

Především smysluplný program pro všechny slušné obyvatele Mostu a společnost osobností, které jsou takový program schopny garantovat. S vedoucími osobnostmi Sdružení Mostečané Mostu jsem byl pořád v kontaktu i v období, kdy jsem se z důvodu velkého pracovního vytížení neúčastnil přímo práce v Zastupitelstvu města Mostu. Dnes cítím novou energii a chuť prosazovat správné věci z programu našeho sdružení.


Mohlo by vás zajímat

Vesnice pro lůzu, zákaz všech heren! Sdružení Mostečané Mostu ukázalo volební program


Tak můžeme probrat hlavní body volebního programu Sdružení Mostečané Mostu, jež vznikaly na základě podnětů občanů, kteří se zúčastnili třeba velké ankety... Chcete vybudovat za Mostem „vesnici pro lůzu“...

Okolo toho je spousta zbytečných negativních emocí, ale já to vidím jako řešení pro ty „bezstarostné“ jedince, kteří odmítají respektovat většinu pravidel slušného chování v rámci společného bydlení. Navíc poté, co vyhlásíme v Mostě bezdoplatkové zóny všude kromě okrajových částí, noví obyvatelé města nedosáhnou na doplatek na bydlení – takže pokud o to budou stát, můžou se ubytovat v této vesnici.

Dále chcete zrušit všechny herny ve městě...

To je požadavek, který je snad všemi rozumnými lidmi pochopen, protože v Mostě přinese novou kvalitu života. Je ostatně moc smutné, pokud byl před pár lety za „vlády“ našeho sdružení Most vyhlášen městem s nejvyšší kvalitou života pro rodiny a dnes, po čtyřech letech vlády současné koalice, byl „oceněn“ v kvalitě života na 203. místě z 206 hodnocených českých měst. Hnutí ProMost je proti zrušení heren a má pro to jediný argument, „díru v rozpočtu“, a tento argument navíc demagogicky překrucuje. Zrušení heren bude probíhat postupně, například podle toho, jak budou dobíhat jednotlivé licence, takže výpadek v rozpočtu rozhodně nebude najednou 90 nebo 100 milionů, jak současná koalice vykřikuje. A pro budoucnost je úkolem kvalitní politické reprezentace, aby se o naplňování městského rozpočtu dokázala postarat i bez příjmů z hazardu.

Mostečany určitě potěší vize Vašeho sdružení na vybudování zábavního parku Šibeník a MiniMostu, který připomene zbouraný starý Most...

To jsou nádherné projekty pro volnočasové aktivity i pro zatraktivnění města a podporu turistického ruchu. Most potřebuje změnit negativní obraz, který někdy mezi obyvateli v jiných krajích ČR mívá, stát se přitažlivým, moderním městem. Obdobu MiniMostu, jak si ho představujeme, jsem viděl třeba v německém Klagenfurtu nebo v Holandsku, kde to funguje perfektně. My máme navíc možnost představit světový unikát, „oživení“ zbouraného starého Mostu.

Máte i nějaké své osobní priority?

Chtěl bych se zasadit o rozumný kompromis mezi uživateli autodromu a těmi, kteří bydlí v jeho blízkosti. Měli bychom se zabývat například možnostmi vybudování protihlukových stěn. Já i naše sdružení se podíváme také na daně z nemovitostí, které jsou zde pro některé skupiny vyšší než v Praze, což je skutečně podivné. Jak jsem řekl, budu prosazovat odpovědnou politiku pro všechny slušné Mostečany. Nikoliv proto, že jsem doktor, jak jste se ptal na začátku. Já jsem se nikdy nepovažoval „za něco víc“ než je kterýkoliv jiný poctivě pracující člověk. Most má obrovský potenciál a je potřeba začít s ním – po čtyřech letech neúspěšného a hazardního počínání současné koalice ProMost, ČSSD a ODS – znovu správně nakládat.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru