Socha Mateřství byla kvůli bezpečnosti dětí přesunuta ze školky k Základní umělecké škole v Moskevské ulici
Socha Mateřství. Foto: Město Most
Most

Most - Socha Mateřství, kterou v roce 1964 vytvořil Stanislav Hanzík, byla přesunuta z areálu mostecké mateřské školy v ulici Antonína Sochora do parčíku u Základní umělecké školy v Moskevské ulici. Důvodem je jednak bezpečnost dětí, jednak snaha zpřístupnit sochu širší veřejnosti. Uvádí to na svém webu Mostecké listy.

„Žulový podstavec sochy má velice ostré hrany, což představuje vzhledem k jeho umístění značné riziko. Toto nebezpečí se postupným osazováním zahrady školky nejrůznějšími dětskými atrakcemi dále znásobilo. Druhým důvodem byla nepřístupnost díla širší veřejnosti. V době osazení sochy byla zahrada školky i její okolí bez dřevin a socha byla viditelná hned z několika míst. Postupně se ale díky vzrostlým stromům i zmiňovaným atrakcím stala takřka neviditelnou. S ohledem na hodnotu díla jsme tuto situaci vnímali jako nevhodnou až nedůstojnou,“ uvedl vedoucí odboru školství, kultury a sportu Tomáš Brzek.

Díky svému umístění u hlavní cesty vedoucí parkem a současně v intimním zákoutí při skupině borovic je socha Mateřství dostatečně viditelná, aniž by se stala osamoceným solitérem. Rovněž nehrozí, že by měla být do budoucna zastíněna dřevinami. Přesun sochy se uskutečnil na konci srpna pod odborným dohledem akreditovaného restaurátora Radomila Šolce.

(dun)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru