OBRAZEM: Přesně 25 let od Nagana! Reichel a Šlégr přinesli do školy z mládí zlatou medaili
Robert Reichel a Jiří Šlégr. Foto: Oldřich Hájek
Sport

Litvínov - Je to jeden z těch dnů, kdy si mnozí z nás do konce života budou pamatovat, co zrovna dělali. Psal se 22. únor roku 1998 a nad ránem středoevropského času jsme se dočkali vítězství českého národního hokejového týmu na Zimních olympijských hrách v japonském Naganu. Jde o jeden z historických okamžiků pro český sport a celou zemi. A je to přesně 25 let. Při této příležitosti navštívili dva olympijští vítězové, Robert Reichel a Jiří Šlégr, litvínovskou sportovní základní školu, kam chodili jako kluci a která pomohla vychovat už několik hokejových hvězd.

Hokejisté dětem přiblížili své pocity z finále proti ruskému týmu, z celých her i toho, co následovalo. A sportovci, kteří měli kdysi na stejném místě své vzory, se jimi pro školáky sami stali. „Před 25 lety jsme si udělali radost. Lidi byli pyšní, že vyrostli v Česku. Otevřeli jsme zlatou bránu, jak se říkalo. Pokuste se ve svém životě také něco dokázat. A třeba tu jednou budete stát vy a vyprávět svůj příběh,“ říkal Jiří Šlégr před žáky Sportovní soukromé základní školy v Litvínově. Robert Reichel při tom držel v rukou zlatou olympijskou medaili. „Přinesl jsem ji, abyste věděli, že je to pravda,“ smál se.

Na slavný den vzpomněl také ředitel školy Pavel Škramlík: „Vstával jsem tehdy hodně brzo ráno, držel jsem palce. V Litvínově jsme ty okamžiky neuvěřitelně prožívali.“

Do školy, která ke slavnému jubileu přichystala výtvarnou soutěž, přišli i dva současní hráči litvínovského A týmu Martin Havelka a Jan Strejček. I oni sedávali ve zdejších lavicích. „Byli jsme kluci, co tu hráli hokej, výuka tomu byla přizpůsobená,“ říkal Jan Strejček. „Nikde jinde to tak dobře nefungovalo. Ta spolupráce klubu a školy je letitá,“ dodal Martin Havelka.

Současní hokejisté i legendy z Nagana se potom dokola podepisovali a podepisovali svým malým fanouškům. Možná je tu někde mezi nimi opravdu další olympionik…

Když byl už nejvyšší čas, Robert Reichel s omluvou odešel na hokejový trénink. Pěšky, přes ulici. Tak blízko je totiž od školy v Litvínově hokejový stadion.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru