OBRAZEM: Svůdníku Giacomu Casanovovi otevřeli v Duchcově stálou expozici
Výstava v Duchcově. Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Duchcov – V uplynulých dnech byla v Muzeu města Duchcova otevřena nová, samostatná expozice. Má název Já, Giacomo Casanova a najdete jí v rekonstruovaných prostorách v přízemí muzejní budovy v Masarykově ulici. Expozice přináší velmi zajímavý vhled do života jednoho z největších světových svůdníků, který na zámku v Duchcově pracoval jako knihovník a současně dělal společníka hraběti Josefu Karlu Emanuelovi z Valdštejna.

Giacomo Casanova, který se narodil roku 1725 v italských Benátkách, byl velmi moudrý muž. Zajímal se o přírodní vědy, jako byla matematika, chemie, fyzika, ale i alchymie, astrologie a další. Za svůj život, kromě toho, že jeho šarmu neodolaly stovky žen, napsal řadu knih, hudebních a divadelních her i vědeckých prací. Výstava přináší zajímavé segmenty z jeho tvorby prostřednictvím panelů, kde jsou informace o jednotlivých etapách jeho profesního i osobního života s mnohými ukázkami a řady exponátů.

Expozice nabízí dobové obrazy, fotografie, artefakty, jako jsou například oděvy, které se v té době nosily, předměty, které Casanova používal při svém bádání a pokusech, ukázky z divadelních představení, filmů, i knih, které o italském milovníkovi světového věhlasu byly odehrány, natočeny a napsány.

Foto

V jedné z částí expozice je instalováno několik ukázek dobových pornografických fotografií, které jsou ale vzhledem k dětským návštěvníkům zakryté a podívat se na ně mohou jen dospělí.

Součástí velmi zdařilé expozice jsou rovněž interaktivní prvky. Návštěvníci si zde mohou například vyzkoušet dobové kostýmy, psaní husím brkem nebo pořídit otisk pečeti s logem expozice. Stálou výstavu Já, Giacomo Casanova si určitě zařaďte do letního programu. Vstupenky získáte přímo v muzeu, odkud je i přístup do výstavních prostor. Otevřeno je tady denně od 9 do 17 hodin.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru