Začne první fáze rekonstrukce výpravní budovy v Teplicích, Most musí dál čekat
Opravou projde i první nástupiště. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Teplice - Rekonstrukce rozsáhlé výpravní budovy ve stanici Teplice v Čechách může začít. Správa železnic vybrala zhotovitele první etapy prací, která zahrnuje opravu fasády a přilehlého nástupiště. Vítězem výběrového řízení se stala společnost Chládek & Tintěra, Litoměřice, která nabídla nejvýhodnější cenu 236,1 milionu korun. Zahájení realizace se předpokládá letos v červenci, dokončení první etapy prací je v plánu za necelé dva roky. Výpravní budova v Mostě, o jejíž rekonstrukce se hovoří už roky, zatím termín zahájení oprav nemá. V nejbližších letech se tak zřejmě nestane.

Současná výpravní budova v lázeňském městě pod Krušnými horami pochází z roku 1856. Rozsáhlý objekt byl postaven v novorománském stylu, ve své době byl také sídlem soukromé Ústecko-teplické dráhy. Památkově chráněná stavba již neodpovídá současným požadavkům, proto se Správa železnic rozhodla pro její kompletní rekonstrukci.

V první etapě dojde k obnově střech včetně krovů a celé fasády. Budou vyměněna také všechna okna a dveře. Součástí prací bude i rekonstrukce 1. nástupiště, které bude řešeno bezbariérově se zvednutím nástupní hrany. Rekonstrukcí projde také historické zastřešení nástupiště a přilehlá kolej.

edeniky 3437

Nový vzhled budovy byl navržen po důkladném restaurátorském průzkumu a zohledňuje její památkovou ochranu. Objekt se očistí od nekvalitních dobových úprav a budou mu vráceny původní historické prvky. Navrženo je také obnovení původní okrové barevnosti fasády kombinované s detaily v cihlové barvě, oplechování a kovové prvky budou tmavě šedé. Umělý šindel a plech na střeše nahradí šablony imitující původní břidlicovou krytinu.

Po dokončení první etapy rekonstrukce se nádražní budova stane reprezentativním a důstojným prvkem této městské lokality. Intenzivně pokračují také projektové práce na druhé etapě. Její součástí bude kromě kompletní rekonstrukce interiéru výpravní budovy například i vybudování nových parkovacích ploch nebo úprava trafostanice s instalací fotovoltaické elektrárny na její střeše.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru