Nejsme hudební festival, hlavním smyslem Dočesné je oslava chmele a piva, zdůrazňují pořadatelé
Žatecká Dočesná. Foto: archiv / Městské divadlo Žatec
Co se chystá

Žatec - Největší oslava chmele v Evropské unii, žatecká Dočesná, bude mít o víkendu už svůj 61. oficiální ročník. Organizátoři městské slavnosti, na niž se neplatí žádné vstupné, připravili na pěti scénách tradičně bohatý kulturní program, v němž by si každý návštěvník měl najít to, co jej zajímá.

„Je třeba ovšem zdůraznit, že hlavním smyslem Dočesné je oslava chmele a piva, které se z něj vyrábí nejvíc. Pokud tedy někdo kritizuje kulturní program, je nutné upozornit, že Dočesná není klasický hudební festival, i když ji organizujeme částečně festivalově,“ zdůraznil Martin Veselý, ředitel Městského divadla Žatec, hlavního organizátora akce.

Hlavním lákadlem Dočesné jsou různá piva. Letos mají návštěvníci možnost vybírat z rekordního počtu 60 pivovarů. Z nich je 15 velkých a středních a 44 malých pivovarů. Letos mezi sebou budou opět soutěžit o titul Pivovar Dočesné 2018 s tím, že lidé mohou hlasovat zvlášť pro minipivovary a zvlášť pro střední a velké pivovary. Právě velké množství nabízených piv je podle organizátorů jedním z největších lákadel slavností. „Na Dočesnou jezdí desítky tisíc lidí z celé republiky. Každého z nich potěší, když si může koupit i své oblíbené pivo, ale stejně tak, že může ochutnat nápoj, k němuž by se jinak nedostal,“ řekl Martin Veselý.

Zatímco propagace piva na Dočesné není velký problém, oslava chmele je komplikovaná. „Opakovaně se řeší hlavně problém, jak dostat chmel na jeviště a co nejlépe jej vyzdvihnout. Snažíme se o to hlavně formou soutěží, například v ručním česání chmele na čas,“ dodal ředitel divadla.

Může vás zajímat:

V loňském roce představila Dočesná velkou novinku, když byla do oslav zapojena i Klášterní zahrada. Loňský model je zachovaný, dopoledne se uskuteční program především pro seniory, odpoledne se zaměří na děti. V té době se také budou ve dvou dvouhodinových blocích prezentovat žatecké kluby a spolky.

„Vyloženou novinku ale letos nemáme. Nové věci jsme řešili, ale jsou spíše takové, které návštěvníci moc nevnímají nebo o nich vůbec neví. Nejvíc by asi mohli ocenit, že u scény na náměstí Prokopa Velkého se stánky mohou posunout až přímo ke Chmelařskému muzeu, takže se rozšíří prostor před pódiem. Jinak jsme zvýšil počet mobilních toalet, přidali další elektrické rozvaděče nebo ploty a podobně,“ vysvětlil Martin Veselý.

Kvůli velikosti oslav provází každý rok Dočesnou různá omezení. Nejvíc se týkají dopravy, takže už od neděle 26. srpna dochází k částečným nebo úplným uzavírkám v centru města. Omezený je hlavně provoz a parkování v okolí nám. Svobody, Hošťálkova nám., Žižkova nám., nám. 5. května, nám. Prokopa Velkého a v ulicích Vrchlického, Miléniové a Úzké. „Pro parkování při Dočesné doporučujeme využít parkoviště u velkých supermarketů nebo v odlehlejších uličkách města,“ upozornil Karel Fiala z organizačního týmu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru