Litvínov/Krásno nad Kysucou/Žilina – Podívat se po krásách Slovenska, zažít jinou kulturu a jiné zvyky, ale především se něco nového naučit. Takovou příležitost dostalo čtrnáct žáků oborů kadeřník, truhlář a umělecký truhlář ze Střední odborné školy v Litvínově-Hamru.

Mladí lidé měli díky projektu financovaného z programu Erasmus+ možnost v říjnu vycestovat na dva týdny do dvou slovenských měst, Žiliny a Krásna nad Kysucou. Partnerská Spojená škola Žilina-Bytčica nabídla hamerským kadeřnicím jedinečnou možnost propojit znalosti ze svého oboru s oborem kosmetika. Děvčata se učila líčení k různým příležitostem, pečovat o pleť nebo aplikovat umělé řasy a upravovat obočí. „Nyní znají základy vizážistiky, umí kompletně sladit účes s líčením k dané příležitosti. Je to neuvěřitelná výhoda při uplatnění na trhu práce,“ říká učitel odborného výcviku Tomáš Maier.

Další neméně důležitou součástí stáže byla samotná účesová tvorba. Žákyně se zdokonalovaly ve vytváření společenských účesů, a to svatebních, koktejlových a večerních. Vyvrcholením studijního pobytu pak byla kadeřnická soutěž na téma Stužková, ve které reprezentovala hamerskou školu Tereza Bruschová. „Stužková je obdobou našich maturitních plesů, takže jsem zvolila elegantní společenský účes do drdolu,“ vysvětluje.

Práce se ovšem střídala i se zábavou a relaxací. „Jezdili jsme společně s našimi truhláři na výlety, hráli tenis a fotbal. Velice příjemným zážitkem pak byla návštěva termálních lázní v Rajeckých Teplicích,“ doplňuje Tereza Bruschová.

Spolupráce s druhou spřátelenou školou není novinkou. Podobnou stáž absolvovali hamerští truhláři již v minulém roce. „Letošní projekt se jmenuje „Znovu na zkušenou!“. Nebyl důvod měnit původní koncept stáže, protože se nám perfektně osvědčil,“ přibližuje ředitelka školy Jitka Francírková.

Truhláři se seznámili s původními technologickými postupy, které mohou v praxi využívat třeba při rekonstrukci historických budov. „Chlapci pracovali na výrobě dvojitého špaletového okna. Ve spolupráci se žáky Střední odborné školy dřevařské v Krásně nad Kysucou krátili dílce, frézovali spoje na rámech oken, lepili rámy i křídla, pracovali na kování a na dalších pracích,“ popisuje učitel odborného výcviku Miroslav Findeis.

Ředitelka školy Jitka Francírková vidí v projektu velký přínos pro pedagogy i žáky. „Využíváme zkušenosti partnerských škol. Žáci také vidí, jak se žije jinde a jak pro ně může být cestování obohacující,“ uzavírá.

(aj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru