Městská policie Litvínov existuje 30 let. Byla jedna z prvních v zemi a začínala s Favoritem
Ilustrační foto
Litvínov

Litvínov – Ve čtvrtek 26. května slaví Městská policie Litvínov třicet let své existence Metodickým cvičením složek integrovaného záchranného systému.

„Cvičení zahajuje v 9 hodin na parkovišti v ulici Školní. Všechny obyvatele Litvínova zveme, ať spolu s námi přijdou výročí městské policie oslavit a zároveň se na vlastní oči přesvědčit, jak funguje spolupráce mezi městskou policií, Policií ČR, záchranáři, hasiči a dalšími složkami IZS, se kterými se při své práci strážníci setkávají,“ uvedl velitel Městské policie Litvínov Martin Klika.

Městská policie Litvínov byla jednou z prvních v celé republice. Poprvé se o založení městské policie začalo vedení města Litvínova zajímat v roce 1991. V čele města byl tehdy starosta Vlastimil Doležal. V tomto období byl jmenován historicky prvním velitelem Městské policie Litvínov Pavel John, který začal organizovat výběrové řízení strážníků. K 1. říjnu 1991 bylo vybráno 30 budoucích strážníků, včetně několika žen, postupně se provádělo jejich vystrojení a vyzbrojení, postupné absolvování přípravného kurzu pro strážníky a v prosinci téhož roku byla dobudována a dovybavena první služebna městské policie, a to v budově bývalé školky v Janově. 16. ledna 1992 schválili litvínovští zastupitelé obecně závaznou vyhlášku, kterou byla založena Městská policie Litvínov.

Tabulkový stav strážníků byl stanoven na 76 osob, k dispozici bylo první vozidlo značky Škoda Favorit 136 L. V současné době má městská policie 37 strážníků, 11 asistentek prevence kriminality, 6 služebních vozidel, 2 motocykly.

Mezi významné milníky městské policie patří založení služebního psince městské policie s 10 služebními psy v roce 1994. Zahájení provozu „Pultu centralizované ochrany (PCO)“, který slouží k vyhodnocování poplachových událostí na střežených objektech a následnému zajištění výjezdu v případě poplachu v katastru města Litvínov a města Meziboří v roce 1997. V roce 1998 byla zrušena služebna v Janově a městská policie se přesunula do prostor ve Vodní ulici, kde sídlí do současné doby. Významný byl rok 2001, kdy byl založen městský útulek pro psy a vznikl městský kamerový monitorovací systém. Ten má v současné době 35 kamerových bodů v Litvínově, 8 kamerových bodů v Meziboří a 6 v Horním Jiřetíně. V témže roce začala městská police zajišťovat strážní služby na ubytovně UNO.

Nejnáročnější období pro práci Městské policie Litvínov odstartovalo v roce 2008, kdy se řešila vyhrocená bezpečnostní situace v Litvínově – Janově po hlášeném záměru Dělnické strany vyslat do Janova tzv. Ochranné sbory Dělnické strany z důvodů údajné pomoci místním obyvatelům na úseku bezpečnosti.

V následujících let prosazovala Městská policie Litvínov společně s dalšími složkami IZS a odbory města Nulovou toleranci vůči nepřizpůsobivým občanům. Po vzoru Litvínova následně začali uplatňovat Nulovou toleranci v dalších městech napříč celou Českou republikou. V roce 2013 začali v Litvínově pracovat asistenti prevence kriminality.

V loňském roce byl v Litvínově zahájen provoz bezplatné telefonní linky 156.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru