V litvínovské knihovně se posluchači ponořili do života a historie tajemné Ulriky
Zdroj: www.knihovna-litvinov.cz
Litvínov

Litvínov - V litvínovské knihovně se posluchači opět ponořili do historie a nahlédli do života tajemné Ulriky von Levetzow. Její tajemství ale zůstalo nadále neodhaleno.

Do knihovny zavítala Blanka Brandová z mosteckého muzea, která si pro posluchače připravila přednášku o významné ženské osobnosti 19. století, Ulrice von Levetzow, která je zmiňována hlavně ve spojení se známým básníkem Johannem Wolfgangem Goethem. Baronka strávila velkou část svého života na panství v nedalekých Třebívlicích. Posluchači se dozvěděli několik zajímavých faktů z jejího života.

„Upoutalo mě, že se dožila úctyhodných 95 let a nikdy se nevdala, ač měla 12 nabídek ke sňatku,“ vzpomíná Pavel Nedvěd, organizátor Univerzity volného času. Velmi diskutovaný a tajemný je právě její vztah se spisovatelem Goethem, který byl o 55 let starší než Ulrika. Jejich vztah nikdy nebyl potvrzen, ani vypátrán v literárních pramenech i přesto, že náznaky je možné najít v Goethově sbírce Elegie. Asi všechny studenty Univerzity zaujaly poslední hodiny barončina života.

„ Ulrika si vzala tajemství doslova do hrobu. V předzvěsti své smrti si baronka nechala přinést dopisy od Goetha, které poté zapálila. Popel z nich smetla do stříbrné nádobky s přáním, aby byla uložena spolu s ní do rakve,“ převyprávěla se zaujetím Marie Černá, jedna z posluchaček. Na studenti čeká ještě ve čtvrtek 26. 4. od 14:30 poslední přednáška tohoto semestru. Jiří Šlajsna bude vyprávět zajímavosti z historie rodu Lobkowitzů.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru