V Česku přibývá lidí s Alzheimerovou chorobou. Nemoc postihuje více ženy, její nástup je nenápadný
ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - Počet nemocných Alzheimerovou chorobou každoročně stoupá, náklady však rostou ještě rychleji. Za posledních pět let stouply náklady na léčbu Alzheimerovy choroby o 66 %, v loňském roce byly zatím nejvyšší od roku 2015, a to 1,48 miliardy korun.

Souvisí to samozřejmě i s rostoucím počtem pacientů s touto nemocí – za stejnou dobu jejich počet vzrostl celkem o 30,2 %. Tato statistika vyplývá z analýzy, kterou Všeobecná zdravotní pojišťovna zpracovala při příležitosti Mezinárodního dne Alzheimerovy choroby, připadajícího na pondělí 21. září.

Vědci si stále nejsou jisti, co je příčinou Alzheimerovy choroby. Nejvýznamnějším rizikovým faktorem pro vznik této nemoci je věk. Většina pacientů je starších 65 let, ačkoliv v některých případech může choroba postihnout i mladší ročníky. Zpravidla to souvisí s výskytem nemoci v rodině. Počet nemocných každoročně roste, za posledních pět let téměř o 11 tisíc. Touto nemocí trpí více ženy než muži.

Alzheimerova choroba je neurodegenerativní nemoc, která se projevuje narušením části mozku a způsobuje pokles tzv. kognitivních funkcí – myšlení, paměti, úsudku. Bývá nejčastější příčinou demence. Postižený je pak závislý na pomoci druhých.

Nástup nemoci je pomalý. Nemocný má nejprve problém s dorozumíváním, zhoršuje se mu krátkodobá paměť, je dezorientovaný v čase apod. Rychlost, s jakou Alzheimerova nemoc postupuje, se u každého postiženého liší. U nemocného se prohlubují změny osobnosti, má čím dál větší problémy s vyjadřováním, rozhodováním, nedokončuje myšlenky, je zmatenější.

V posledních stadiích nemoci už postižený vůbec není schopen se sám o sebe postarat, často je upoután na lůžko. Podrobně je vše popsáno například na webu České alzheimerovské společnosti.

Co se týče regionálního rozložení klientů VZP s Alzheimerovou chorobou, nejvíce jich za posledních pět let přibylo v Karlovarském kraji (46,7 %) a v Libereckém kraji (43,1 %). Naopak nejmenší nárůst zaznamenali lékaři v Praze (20,3 %) a v Moravskoslezském kraji (22,7 %).

Počty klientů VZP s Alzheimerovou chorobou v jednotlivých regionech

1909alzheimer

Svým klientům starším 65 let nabízí VZP příspěvek až 500 korun na pomůcky pro trénování paměti a prevenci rozvoje Alzheimerovy choroby. Na výběr jsou pracovní sešity ve dvou různých stupních obtížnosti pro trénink krátkodobé paměti, pozornosti, řeči a slovní zásoby, zrakově prostorových dovedností, schopnosti plánovat a rozhodovat atd.

Sešity, do nichž se dají cvičení přímo vyplňovat, lze zároveň využít jako zdroj tipů pro další možnosti tréninku. Příspěvek lze také čerpat na testování paměti. Informace, jak příspěvky získat, naleznou zájemci na webu VZP.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru